Brandy

Brandy 2012.

Brandy har acklimatiserat sej bra på nya destinationen. Han har dessutom fått ny hobby. Att ligga ute på gräsmattan, spanande efter nån att skälla på. Att ha vädringsfönstret öppet för mycket är inte att tänka på, han hoppar ut. En dag då han var ute på linan ringde det på dörren. Då hängde halva jycken in genom fönstret för han måste absolut kolla vem som kom. Hade han inte varit fastbunden hade han hoppat ända in. Nu när de börjat bygga på andra sidan vägen finns mer att titta på.

Hundar ska ju kollas av läkare precis som människor. Nu skulle Brandy vaccineras, det var 2 år sen sist. Passade på att väga honom medan vi väntade på vår tur. Han vägde 25,3 kg, då har var 2 år vägde han 24,5. Viktuppgång 0,8 kg på 4 år! Tidigare hade nog en löptik passerat för han började slicka golvmattan.

Han är kolossalt skotträdd sen ungar i skolan kastade smällare på honom. Nyårsnatten tillbringade han först i vårt badrum o vid midnatt uppe hos Jorum. Kvällen efter räckte det med att de släppte en snöskopa i asfalten innan han rusade in.

 

Ett halvt liv i Räddningstjänsten.

Att vara anställd hos legendariska Halvdan Morfält innebar vissa förpliktelser. – Du ska bli brandman, sa han 1970. Eftersom har var min chef och dessutom brandchef var det bara att lyda. På den tiden fanns ingen utbildning utan man fick lära sej genom att se på hur andra gjorde. Redan på den tiden kunde det mest otroliga inträffa. En natt sprutade vi vatten på ett kassaskåp fullt med dynamit då Gamla Järnhandel stod i lågor. Det blev inget pang och bom den natten, skåpet klarade sej.

Jag har statistik för åren 1968-1994, detta bara för att få en översikt på förändringar. Under åren hade det varit 566 utryckningar varav bara 10 trafikolyckor. Men det hade varit 146 husbränder, 74 gräsbränder, 63 bilbränder men inget falsklarm. 1995 var falsklarmen uppe i 17.

Första trafikolyckan var 1974 då det inträffade 1 enda. Femton år senare, 1989 var det värre, då inträffade 16. Det har hänt mycket under de 33 år jag tjänstgjorde. Från att dra upp hästar som gått ner sej i myrar till att samla ihop likrester vid järnvägsolyckor. Elda upp överkörda älgar som blivit liggande i skogen kryllande av likmask.

Så småningom fick jag lite utbildning. Sprutskötare, rökdykare, viss sjukutbildning mm. Dagens brandmän får detta direkt så de känner sej nog tryggare. Vi fick förlita oss på Per-Arne Sjöåsarn som alltid behåller lugnet oavsett situation.

Det hände ju också roliga saker. Kjell Hagström hade otroligt svårt att styra slangen när asfalten skulle spolas efter en trafikolycka. Det var flera gubbar han blåste av vägen när de fick vattenstrålen i ryggen. Många bränder var oförklarliga. En del är fortfarande inte utredda. Om vi undantar trafikolyckor och hus med människor kvar var nog bränder med djur inblandade värst.


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s